جلسه امر به معروف با حضور حجت الاسلام جاودان (حفظه الله)
گردهمایی بزرگ طلاب و دانشجویان جهت احیای امر به معروف و نهی از منکر
با هدایت، رهنمود و سخنرانی حضرت استاد جاودان مد ظلّه العالی
شنبه، 24 تیر 91، ساعت 17:45
خیابان مصطفی خمینی، نرسیده به چهارراه مولوی، روبروی بازار سید اسماعیل(ع)، کوچه شهید بالاگر، کوچه صادقی، حسینیه شیخ مرتضی زاهد (ره)
به نام خدا
خواستیم امر به
معروف و نهی از منکر را بشناسیم و بدانیم وظیف ما چیست؟ روزها با رفقای طلبه امروز
یا همان دانشجویان دیروز به دنبال آیات و روایات گشتیم، رسالهها را زیر و رو
نمودیم، با اساتید مصاحبه نمودیم و از گروههای آمر و ناهی کسب تجربه نمودیم. به حساب خود در دریای شناخت امر به معروف و نهی
از غرق شدیم. امّا آن گاه که به کلام ولی نگرستیم، یافتیم آن دریا قطرهای است در
بحر عمیق ریزبینی، ظرافت و فراست ایشان. گوشهای نبود که ایشان اشاره ننموده
بودند. کلامی که گام ها از آخرین تجارب گروههای آمر و ناهی جلوتر بود. بهتر دیدیم
که شما را نیز در امواجی از این دریا به تلاطم واداریم:
1) من میخواهم این واجب فراموش شده اسلام را به یاد شما و ملت ایران بیاورم: امر به معروف و نهی از منکر.
2) همه آحاد مردم باید وظیفه امر کردن به کار خوب و نهی کردن از کار بد را برای خود قایل باشند.
3) نهی از منکر کنید. این، واجب است. این مسئولیت شرعی شماست. امروز مسئولیت انقلابی و سیاسی شما هم هست.
4) هرچند فریضهى امر به معروف و نهى از منکر یکى از بزرگترین واجبات اسلامى است و توصیه به آن در قرآن و گفتارهاى پیامبر خدا (صلّى الله علیه و آله و سلّم) و امیر مؤمنان و دیگر امامان: داراى لحنى کمنظیر و تکاندهنده است، ولى اگر کسى از این همه چشمپوشى کند و تنها به نداى خرد انسانى گوش بسپرد، بازهم بىشک این عمل سازنده را فریضه و تکلیف خواهد شمرد.
5) امر به معروف هم مثل نماز واجب است.
6) امر به معروف و نهی از منکر در مقیاس وسیع و عمومی خود، حتی از جهاد بالاتر است. چون پایه دین را محکم میکند.
7) بارها گفتیم نهى از منکر زبانى جایز و واجب و وظیفهى همه است و در هیچ شرایطى هم ساقط نمىشود.
8) اگر معناى امر به معروف و نهى از منکر و حدود آن براى مردم روشن شود، معلوم خواهد شد یکى از نوترین، شیرینترین، کارآمدترین و کارسازترین شیوههاى تعامل اجتماعى، همین امر به معروف و نهى از منکر است
9) من چند سال است که گفتهام امر به معروف و نهی از منکر... امّا همه نمیکنند. همه تجربه نمیکنند. میگویند آقا چرا اثر نمیکند. تجربه کنید.
10) چرا عدهای از گفتن ابا میکنند؟ یک عده بر اثر ضعف نفس از گفتن ابا میکنند، یک عده هم خیال میکنند که گفتن فایدهیی ندارد.
11) بعضی گفته اند که باید احتمال تاثیر وجود داشته باشد. من میگویم احتمال تاثیر همه جا قطعی است.
12) نهی از منکر اراده و تصمیم و شجاعت لازم دارد.
13) این که ما روی مساله فساد و فحشا و مبارزه و نهی از منکر و این چیزها صحبت میکنیم، یک علت عمده اش این است که جامعه را تخدیر میکند.
14) بدترین خطرها این است که یک روز در جامعه، گناه به عنوان ثواب معرفى شود؛ کار خوب به عنوان کار بد معرفى شود و فرهنگها عوض شود.
15) اوّلین فایدهى امر به معروف و نهى از منکر همین است که نیکى و بدى، همچنان نیکى و بدى بماند ... وقتى در جامعه گناه منتشر شود و مردم با گناه خو بگیرند، کار کسى که در رأس جامعه قرار دارد و مىخواهد مردم را به خیر و صلاح و معروف و نیکى سوق دهد، با مشکل مواجه خواهد شد ... یکى از موجبات ناکامى تلاشهاى امیر مؤمنان با آن قدرت و عظمت در ادامهى این راه، که بالاخره هم به شهادت آن بزرگوار منجر شد، همین بود.
*** امّا کلام به بیان لزوم و اهمیت منحصر نمیشود و شیوه اجرای کار را نیز بیان مینماید:
1) شما به غیر از زبان، هیچ تکلیف دیگرى ندارید. نهى از منکر براى مردم، فقط زبانى است.
2) تأثیر امر و نهى زبانى اگر انجام گیرد از تأثیر مشت پولادین حکومتها بیشتر است
3) در هرجایى که هستند، اگر خلافى را دیدند، به خلافکار بگویند: این، از نظر اسلام خلاف است؛ چرا انجام مىدهى؟
4) بگویید: «آقا، نکن.» این تکرارِ «نکن»، براى طرف مقابل، شکننده است.
5) عاملى که جامعه را اصلاح مىکند، همین نهى از منکر زبانى است ... مردم باید بگویند. ده نفر، صد نفر، هزار نفر! افکار عمومى روى وجود و ذهن او باید سنگینى کند. این، شکنندهترین چیزهاست.
6) منکرى را که دیدید، با زبان تذکّر دهید. اصلًا لازم هم نیست زبان گزنده باشد و یا شما براى رفع آن منکر، سخنرانى بکنید. یککلمه بگویید: آقا! خانم! برادر! این منکر است. شما بگویید، نفر دوم بگوید، نفر سوم بگوید، نفر دهم بگوید، نفر پنجاهم بگوید؛ کى مىتواند منکر را ادامه دهد؟
7) هنگامى که دل شما نسبت به این معروف، بستگى و شیفتگى داشته باشد، این امر شما، امر صادقانه است ... وقتىکه در دل شما نسبت به این کارها بغض وجود داشته باشد، این نهى، یک نهى صادقانه است
8) هنگامى که به این وظیفه عمل شود، به تعداد آمران و ناهیان، دعوت به خیر در میان مردم صورت مىگیرد، و بىگمان لبیکگویانِ به این دعوت نیز کم نخواهند بود.
*** امّا رهنمودها حتی به آسیب شناسی در مرحله اجرا هم میرسد:
1) منکر را باید بشناسید. چیزهایى ممکن است به نظر بعضى منکر بیاید؛ در حالى که منکر نباشد. باید معروف و منکر را بشناسید.
2) بریزید، طرف مقابل را تکه پاره کنید؟! نه، این نیست. حرف بزنید، بگویید؛ یککلمه بیشتر هم نمىخواهد؛ لازم نیست یک سخنرانى بکنید.
3) بزرگترین حربه در مقابل گناهکار، گفتن و تکرار کردن است. این که یک نفر بگوید امّا ده نفر ساکت بنشینند و تماشا کنند، نمیشود. اگر یکی دچار ضعف نفس بشود، یکی خجالت بکشد و یکی بترسد، این که نهی از منکر نخواهد شد.
4) من یقین دارم و تجربههاى این چند سال هم نشان داده تا نیروهاى مؤمن و حزباللهى براى انجام کارى به میدان مىآیند، یک عده عناصر بدلى و دروغین، با نام اینها در گوشهاى فسادى ایجاد مىکنند تا ذهن مسئولین را نسبت به نیروهاى مؤمن و حزباللهى و مردمى چرکین کنند.
5) جوان حزباللهى هم باید باهوش باشد. باید چشمهایش را باز کند و نگذارد کسى در صفوف او رخنه کند و به نام امر به معروف و نهى از منکر، فسادى ایجاد نماید که چهرهى حزب اللّه را خراب کند. باید مواظب باشید. این، به عهدهى خودتان است.
*** برآن شدیم لا اقل یک بار به ولی اعتماد کنیم. میخواهیم یک بار پس از شنیدن سخن ولی نگوییم: «عجب کلام خوبی، ولی...» بر آن شدیم که یک بار تجربه کنیم آن چه را او خواسته و فرموده: «تجربه کنید.»
گفتیم همگی در کنار هم جمع شویم تا امر خدا و حضرت حجت (عج) و نایبشان را احیا نماییم. امّا از آن جا که مساله خطیر است، هدایتگری با نگاه عمیق و سینهای خوگرفته به معارف اهل بیت و سخنی نافذ بر جانمان، میطلبد. از حاج آقای جاودان (حفظه ا...) خواستیم تا این مهم را بر عهده گیرند و ایشان هم منت نهادند و پذیرفتند. با مشورتهای فراوان و تایید حاج آقا قرار است از نمایشگاه قرآن امسال شروع نماییم. حال از تمام رفقای دغدغه مند احیای امر به معروف و نهی از منکر دعوت میکنیم که در این حرکت که ما آن را «احیا» ی امر به معروف و نهی از منکر میدانیم مشارکت نمایند. ان شاء الله که به برکت دعای امام زمان (عج) و خرسندی رهبر عزیزمان و استفاده از مواعظ و رهنمودهای حاج آقای جاودان، حرکتی آغاز شود که امتداد آن تمام جامعه را فرابگیرد و آخرین گامها را تا لقای حضرت مولا و جامعه مهدوی برداریم، ان شاءالله.
یا علی
- ۹۱/۰۴/۲۴